Leren lezen en lezend leren

Gepubliceerd op 5 december 2023 om 14:07

Lezen opent deuren naar oneindige mogelijkheden. Of je nu verdwijnt in een boeiend plot, jezelf verliest in informatieve teksten, of gewoon geniet van de magie van woorden: Lezen is een reis naar onontdekte werelden.

Maar laten we eerlijk zijn, de meeste kinderen vinden lezen tegenwoordig niet meer zo leuk en dat lijkt invloed te hebben op hun leesvaardigheid. Recent PISA-onderzoek toont namelijk aan dat het niveau van hun leesprestaties opnieuw achteruitgegaan is.  

Dat roept de vraag op: Vinden kinderen lezen niet leuk omdat ze onvoldoende leesvaardig zijn? Of zijn ze onvoldoende leesvaardig omdat ze niet geleerd hebben om lezen leuk te vinden? Het lijkt mij een kip-en-ei-verhaal, waarbij het een het ander zowel positief als negatief kan beïnvloeden.

Dit benadrukt het belang van het vroeg aanleren van de liefde voor lezen bij kinderen. Dat kan door je kind al jong voor te lezen en zo te laten ervaren dat lezen leuk is. Als kinderen al wat ouder zijn kan interactief voorlezen een fijne manier zijn om dat voor elkaar te krijgen.

Interactief voorlezen is een actieve en betrokken manier van voorlezen waarbij de voorlezer en luisteraar samen in dialoog gaan. Moedig je kind tijdens het voorlezen aan om vragen te stellen, gedachten te delen en te reageren op het verhaal. Dit stimuleert niet alleen de taalontwikkeling, maar ook de begripsvorming en creatieve denkwijze van het kind. Kies een aansprekend (prenten)boek en lees elkaar om de beurt een bladzijde voor, als je wil dat je kind ook zelf leest. Dat wordt samen genieten! 

Lees of bekijk meer over het PISA-onderzoek van 2023:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.